8. Ytringsfrihet

8. -Han fortalte med att det ikke var min kamp, Ytringsfrihet er min kamp, det er alles kamp!

Jeg vet fortsatt ikke om jeg misforstod læreren som sa dette til meg, det er nesten så jeg velger å tenke att jeg måtte ha misforstått så slipper jeg å bli så forbannet hver gang spørsmålet popper opp i hodet, samtidig så fører tanken til mer kamp handlinger hos meg.

Jeg var på en arrangert tur til ett land der regime kritikk kan føre til døden, vi fikk høre mye og se mye, både negativt og positivt.
Så kommer jeg hjem, får en følelse av att hele landet jeg bor i er i en boble, vi vet ikke hvor godt vi har det, vi vet «ingenting», jeg bekymrer meg for menneskene jeg møtte der, og noen ble mentalt med meg hjem.

Kontekst:
Jeg valgte å gjøre min opplevelse av besøket til Europas siste diktatur til en kunstfagskole oppgave.

I en samtale rundt temaet jeg hadde valgt med læreren kan han fortelle meg att dette ikke er min kamp, hvorfor er dette viktig, hva vil jeg med dette.
Jeg ble helt tom for ord, denne læreren var ikke norsk, jeg vet ikke hvilket land han opprinnelig kommer fra, men han bor jo i Norge, han må jo vite hvor heldige vi er?

Vernet av ytringsfriheten er særlig begrunnet i tre hensyn:

  1. Den er nødvendig for menneskets søken etter sannhet -kun ved fri meningsutveksling kan vi komme nærmere sannheten.
  2. Den ligger som grunnlag for vår personlige autonomi ( Det motsatte av autonomi er heteronomi, som betyr at aktørens handlinger blir bestemt av krefter som ikke tilhører aktøren selv. Disse kreftene kan ta form av tvang eller manipulasjon, eller av impulser eller begjær som finnes hos aktøren selv, men som aktøren ikke identifiserer seg med.) og frihet - vi har frihet til å dele våre tanker og ta imot andres, og i kraft av denne friheten utvikles vi som mennesker.
  3. Den er en forutsetning for demokrati - uten frie ytringer, ingen fri informasjon, ingen fri meningsdannelse og intet reelt grunnlag for demokrati, verken gjennom individers informerte stemmeavgivelse eller mulighet for deltakelse i samfunnsdebatten.

Kilde: Store Norske Leksikon

Valget om å fortsette med den samme oppgaven etter denne samtalen var i grunn enkel, selvfølgelig fortsetter jeg, jeg kunne ikke brydd meg mindre om tankene til denne læreren etter denne samtalen.

Så kom tankene, hvordan legge frem en kollasj av dette temaet på en måte som gjør at mennesker rundt tenker riktig, og her gjorde jeg det enkelt for medelever, ingen vage referanser til noe som kanskje handler om ditten og datten, her gikk jeg løs på internett og fant frem alle demonstrasjons plakater jeg kunne finne med ansiktet til en mann som er roten til mye ondskap og printet de ut, jeg gikk turer i gamle skoger og fant rusten piggtråd, jeg klippet strimler av papir med perfekte rette kanter med stort sett tomme svar: og beskjed: lapper og festet de på piggtråden, piggtråden surret jeg rundt kollasjen av demonstrasjons plakater.



Denne ondskapen er nærmere enn hva vi liker å tenke her i Norge, nå har denne ondskapen blitt større og den har tatt mer rot i det landet jeg var i, det er om mulig mindre ytringsfrihet, absurde regler har blitt tilført, og trusselen om død er ikke lenger en trussel, det er mer som fakta/avgjort/et faktum/det er absolutt.

Vi vet ikke hvordan mangel på ytringsfrihet føles før vi prøver å formulere en setning som handler om fri vilje til noen som IKKE kan svare, og behovet for svar bare øker, øker og øker.

Jeg vil hente dere hit...


HcnJosefsen

Ytringsfrihet er min kamp, det er alles kamp!


© 2017 HCNJosefsen
Drevet av Webnode
Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang